VAD ÄR HYPNOSTERAPI?

Hypnosterapi, eller Hypnoterapi, är en hopslagning av orden Hypnos och Terapi.
- Hypnos, som kommer från det grekiska ordet för sömn, beskrivs oftast som transartade tillstånd mellan vakenhet och sömn, där vi enkelt öppnar upp för flow, starkt fokus och öppenhet för nya tankar. 
- Terapi kommer från grekiskans ord therapeia, vårdande eller betjäning. 
- HypnosTerapi är alltså kombinationen av att vårda och betjäna i syfte att nå nya resultat kombinerat med ett idealiskt sinnestillstånd för just detta.

HUR GÅR ARBETET TILL? 

Arbetet med klienter ser olika ut från fall till fall av den enkla sanningen att vi alla är unika och förtjänar att respekteras för de vi är. Alla bär med sig sin egen historia och lösningarna behöver ofta anpassas efter individen med omtanke och värme. Oftast består processen av att:

  • Sänka stressnivån så att vi orkar och kan ta tag i problemet
  • Leta efter och förändra det som behöver förändras för att problemet ska lösas upp (Skillnaden som gör skillnad)
  • Hitta nya strategier och mål för den fortsatta resan.

För att förklara det enkelt kanske följande lilla metaforiska berättelse kan vara till hjälp..

KAFFEKVARNEN eller SKILLNADEN SOM GJORDE SKILLNAD

Föreställ dig att du älskar kaffe och har fått en kaffekvarn i arv. Du använder den och upptäcker att kaffet smakar hemskt. Givetvis måste det vara fel på kvarnen! Du byter ut flera delar och hoppas på ett bättre resultat. Men hur du än fixar med kvarnen blir det ingen skillnad - kaffet smakar jätteäckligt!
Först den dan när du inser att du, konstigt nog, häller ner pumpakärnor istället för kaffebönor i kvarnen förstår du att kvarnen är helt felfri. Du upplever en skön lättnadskänsla när du inser att det inte är något problem med kvarnen utan att det helt enkelt handlade om vad du stoppade i den. Du har äntligen hittat skillnaden som gjorde skillnad!!
Från och med nu kan du, tack vare ditt nya perspektiv, utforska nya kaffesorter och rikta fokus mot möjligheter som du inte ens kunnat drömma. Det leder troligen till nya framtida njutningar och mycket behagligare och rikare kaffepauser i fortsättningen av ditt liv!

De flesta som kommer till mig är helt säkra på att det är något fel på dem. Denna "sanning" baseras oftast på att personen inte kan stå emot missbruk eller sluta vara rädda i tid och otid. När klienten inser att både "begärsystemet" och "rädslosystemet" fungerar perfekt och felfritt kan de plötsligt upptäcka att systemen fått "pumpakärnor istället för kaffebönor". 

HUR MÅNGA SESSIONER BEHÖVER JAG?

En nästan omöjlig fråga att svara på eftersom vi alla (återigen) är unika och har vår personliga historia. Jag brukar säga till mina klienter att vi bör ses 3-5 gånger i ett första steg och sedan utvärdera samarbetet. Vissa tekniker är tänkta att ge resultat redan efter en session men andra kräver en längre process. Vi pratar igenom detta under vårt första möte.

VILKA TEKNIKER ANVÄNDER DU?

Nedan hittar du en lista över några av de terapeutiska verktyg som jag har i Min verktygslåda

VI SES PÅ MOTTAGNINGEN, KUNGSGATAN 37 I CENTRALA STOCKHOLM,
ELLER ONLINE PÅ NÄTET

HYPNOS (Optimalt sinnestillstånd)

Hypnos är egentligen ingen metod utan ett mentalt tillstånd. Vi är i det som kallas hypnos när vi befinner oss mellan klar vakenhet och sömn. Som du säkert förstår så rör det sig om en massa olika djup av hypnos och de olika djupen är bra att använda till olika saker.

HAVENING (Stress och traumahantering)

Havening är en effektiv metod för att hantera stress, trauma och andra känsloreaktioner genom att neutralisera reaktioner och betingning i nervsystemet. Den är framtagen av Dr Donald Ruden (Havening Org) och bygger på sensorisk beröring som klienten kan göra själv eller få hjälp med och kan ge varaktiga resultat efter 1-3 sessions.  Internationellt används Havening som fristående behandlingsmetod, som Första Hjälpen och som komplement till KBT, samtalsterapi, hypnosterapi, massageterapi, transaktionsanalys och behandling av post-traumatisk stress. 
Hemsida: Havening i Sverige

NLP-TEKNIKER (Förändringstekniker)

NLP står för Neuro Lingvistisk Programering och är en teori kring "vad som fungerar" framtagen av John Grinder och Richard Bandler under 70-talet. Istället för att ta reda på hur människor blev hjälpta så letade de efter vad som hjälpte dem. Man intervjuade exempelvis 5000 personer som blivit av med fobier och hittade den gemensamma nämnaren som senare mynnade ut i "Fast Phobia Cure" - en metod som kan ta bort fobier snabbt och effektivt på bara en session. Man kan säga att NLP går ut på att lära om på hjärnans eget språk - på hjärnans egna villkor!! Jag är certifierad NLP-practitioner av Richard Bandlers Society of NLP.

MINDFULNESS (Stresshantering, Balans)

Medveten närvaro i nuet med det som är - oavsett vad det är. Det är stor skillnad på att känna och uppleva exempelvis ångest. Den sekund vi blir medvetna om den och hur den känns i kroppen, vilka tankar som finns etc så blir vi den som betraktar ångesten vilket innebär att den inte längre är en del av oss själva utan någonting vi har. Du inser säkert att det senare är en mycket bättre utgångspunkt för förändring och utveckling...såvida inte perspektivbytet räcker för att du ska känna dig fri.

TAPPING (Första Hjälpen vid Stress och trauma)

Precis som Havening är detta en metod som används för att ta hand om trauman snabbt. Det är en busenkel teknik som kan läras ut på mindre än 5 minuter och kan göra underverk för stressnivåer på alla nivåer. Mina vänner i Peaceful Heart Network arbetar med att sprida denna teknik världen runt och jobbar ofta i krisdrabbade områden som Rwanda, Nepal, Kongo, flyktinglägren på Lesbos, Sierra Leone etc. Besök gärna deras hemsida: Peaceful Heart Network

BETEENDEKOMPASSEN (Analysverktyg)

En metod för att hitta var skon klämmer i olika situationer i livet. Vi påverkas och triggas av både inre och yttre faktorer och kompassen är en behållare för alla dessa och kan i slutändan visa var vi lämpligast ska sätta in våra insatser för förändring. Hemsida: Behaviourdesign

THE SWAN (Kommunicera med ditt omedvetna)

Hypnotisören Bob Burns har tagit fram en kul teknik där man talar direkt med sitt undermedvetna genom handen och fingrarna. Låter det flummigt? Japp!! Är det kul? Japp! - Jag har bl a tagit bort tinnitus från en klient med denna metod. Obegripligt och mycket roade.
Hemsida: Bob Burns - The Swan

SUGGESTIONSTERAPI (Förändringsteknik)

Detta är det som de flesta förknippar med hypnos. Klienten slappnar av och terapeuten sitter och berättar en massa metaforer och historier som på något mystiskt sätt hjälper klienten att upptäcka nya vägar inom sig själv. Detta är ofta väldigt avkopplande och jag brukar göra detta med musik i bakgrunden och i hörlurar. 

TIDIGARE LIV TERAPI (Sanning eller Minne?)

En omstridd terapiform. Men låt mig säga så här. Det spelar ingen roll om jag tror på tidigare liv eller inte. Det viktiga är att klienten gör det. Men det "tidigare livet" kan även vara en metafor för något som sker just nu inom klienten. 
Personligen så är mina erfarenheter av att genomgå denna terapi att jag kom i kontakt med tidigare liv eller en otroligt bra författare inom mig. Jag låter det vara osagt vad som är sanning här....men metoden hjälper många klienter, vilket är det viktigaste.

Mats Gaffa Karlsson
hypnos(at)gaffaart.se
070-676 88 95
c/o Basterapi - Kungsgatan 37 - 111 56 Stockholm
"Mats Karlsson is a certified practitioner of Havening Techniques.
Havening Techniques is a registered trade mark of
Ronald Ruden, 15 East 91st Street, New York 
ww.havening.org
"Mats Karlsson är certifierad NLP-practitioner av Socitey of NLP"